İş

Ticaret Bakanı Bolat, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Salih ile görüştü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Mısır heyetleri olarak önümüzdeki 5 yılda karşılıklı ticarette yol haritası oluşturduklarını belirterek, “Bu çerçevede karşılıklı ticaret için 15 milyar dolar hedef belirledik.” söz konusu.

Bakan Bolat, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmed Samir Saleh ve beraberindeki iş dünyası temsilcilerini Ticaret Bakanlığı’nda kabul etti.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından değerlendirmede bulunan Bolat, Türkiye ile Mısır arasındaki büyük işbirliği potansiyeline dikkat çekerek, Mısır’ın Türkiye’nin Afrika kıtasındaki bir numaralı ticaret ortağı olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 10 milyar dolara yaklaştığını belirten Bolat, iki ülkenin ekonomik büyüklüğünün toplamda 1 trilyon doları aştığını kaydetti.

Bolat, her iki ülkenin de ekonomik güç ve ticari taban açısından bölgelerinde değerli bir güç merkezi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Serbest Ticaret Anlaşması (STA) 2007’de ülkelerimiz arasında yürürlüğe girdi. Bugüne kadar kesintisiz devam etti. 2007’de karşılıklı ticaretimiz 1.6 milyar dolardı. 15 yıl sonra neredeyse 10 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bugünkü toplantıda iki ülke heyetleri olarak önümüzdeki 5 yılın Türkiye’deki karşılıklı ticaretinde bir yol haritası oluşturduk. Bu kapsamda karşılıklı ticaret için 15 milyar dolarlık bir hedef belirledik. Bu rakama daha kısa sürede ulaşmayı hedefliyoruz.”

Bolat, STA ortak komitesinin teknik düzeydeki konuları görüşmek üzere en kısa sürede Ankara’da bir toplantı yapacağını söyledi.

“Türk iş adamları Mısır’dan ayrılmadı”

Bolat, Türk işadamlarının ve sanayicilerinin en zor zamanlarda bile Mısır’ı terk etmediğini vurguladı.

Mısır’daki Türk yatırımlarının 2 milyar dolar düzeyine ulaştığını kaydeden Bolat, bu durumun Türk iş insanlarının Mısır’ın nitelikli iş gücüne ve üretim kabiliyetine olan inancını gösterdiğini kaydetti.

Önümüzdeki dönemde yatırımların sektörel olarak çeşitlendirilmesi için de çalışacaklarını belirten Bolat, ikisinin ortasında “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşması” ile “Çifte Vergilendirmeyi Önleme (ÇVÖ) Anlaşması”nın yer aldığını söyledi. ülkeler, karşılıklı ticaret ve yatırım çıkarlarını daha da geliştirmek için yürürlüktedir. dedi ki.

Türk müteahhitlik firmalarının Mısır’da bugüne kadar 1.2 milyar dolar değerinde 27 proje üstlendiğini belirten Bolat, “Türk müteahhitlerimiz Mısır’ın ihtiyacı olan tüm altyapı ve üstyapı projelerinde devam eden bazı mega projeler de dahil olmak üzere kaliteli, kaliteli ve üstyapı projeleri üstlendi. Teknik olarak yeterli ve rekabetçi fiyatlarla iş yapmaya istekli olduklarını belirtmekten memnuniyet duyuyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Ömer Bolat, tarihi ve kültürel yakınlığın iki ülkenin ortasında hizmet alanında değerli iş fırsatları yarattığını belirterek, turizm, sağlık, eğitim ve film-dizi dallarının iki ülke arasındaki karşılıklı ticarette yeni fırsatlar yarattığını ifade etti. olduğunu söyledi.

Bolat, son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye-Mısır ilişkilerine olumlu yansımalarından memnuniyet duyduklarını vurguladı.

“İki ülke ilişkilerinin gelişmesi Akdeniz havzasındaki sorunların çözümüne katkı sağlayacaktır”

Bakan Bolat, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika başta olmak üzere tüm Akdeniz havzasındaki sorunların analizine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Bu görüşmeden sonra hükümetler ve iş çevreleri olarak çaba göstereceklerini belirten Bolat, iş çevrelerini bir araya getirmek için önümüzdeki dönemde Mısır ve Türkiye’de birçok iş forumunun düzenleneceğinin bilgisini verdi.

“Ekonomik ve ticari ilişkileri ilerletmek için çalışacağız”

Mısır Arap Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmed Samir Saleh, iki ülkenin tarihi bağları olduğunu söyledi.

İki ülkenin çıkarlarını geliştirmek için bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Salih, ekonomik ve ticari ilişkilerin daha ileriye götürülmesi için çalışacaklarını ifade etti.

Görüşmede değerli konuları ele aldıklarını belirten Salih, iki ülke arasındaki iş birliğini, yatırımı ve ticareti artıracaklarını belirterek, Mısır hükümetinin şirketlerin yaşadığı düşünceleri ortadan kaldıracak ve vize kolaylığı sağlayacak tedbirler aldığını hatırlattı.

“Türk iş dünyası olarak ilişkilerin gelişmesi için destek vermeye hazırız”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu, başta devlet başkanları olmak üzere süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti.

Türk iş insanlarının Mısır’da milyarlarca dolarlık yatırımlarının olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Mısır’a güvenildiği için bu yatırımların yapıldığını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, demiryolları başta olmak üzere ulaşım ve altyapı projelerinde yer almak istediklerini belirtti.

Mısır’daki Türk iş insanlarının kalifiye eleman bulmanın yasını tuttuğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, çalışana oturma izni verilmesi konusunda kolaylıklar istedi.

Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak ilişkilerin geliştirilmesi için zemin hazırlamaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu