Haber

Tayvan’daki Taipei Ulu Camii restore ediliyor

– Tayvan’daki Taipei Ulu Camii restore ediliyor

TAİPEİ – Tayvan’ın başşehri Taipei’de bulunan kültür mirası 64 yıllık Taipei Ulu Camii, restore edilerek yeniden kente kazandırılacak.

Tayvan’ın en ünlü mimarlarından birisi olan Yang Cho-Cheng’in Osmanlı ve diğer Müslüman ülkelerinde bulunan camileri örnek alarak 1958 yılında tasarladığı Taipei Ulu Camii, yapımından 64 yıl sonra yeniden restore ediliyor. Taipei’in en değerli tarihi yapılarından biri olarak gösterilen ve Tayvan hükümeti tarafından kültür mirası olarak tescillenen mescidinin onarım çalışmalarının finansörlüğünü Taipei Belediyesi yapacak. Dış cephesinin onarımı tamamlanan ve yeni bir görünüme kavuşan caminin onarımı için yaklaşık 31 milyon Tayvan Doları (931 bin ABD Doları) harcanması planlanıyor.

Taipei Ulu Camii Vakfı Genel Müdürü İsmail Wang, çalışmaların son derece değerli olduğunu kaydederek, caminin dış kısmını oluşturan duvar ve mozaiklerin büsbütün yenilendiğini belirtti. Projenin ikinci ayağı olan iç yer düzenlemesinin kısa müddet sonra yine başlayacağını ve 2023 yılında projenin tamamlanacağını aktaran Wang, Taipei Ulu Camii’nin Türkler başta olmak üzere çok sayıda Müslüman tarafından daima olarak kullanıldığını ve hem Tayvan hem de Taipei kenti için büyük bir kültürel simge olduğunun altını çizdi.

Öte yandan, onarım çalışmalarının başlaması 2018 yılında onaylanmasına karşın salgın nedeniyle çalışmalar aksamış, 2022 yılının başlarında çalışmalara tekrar sürat kazandırılmıştı. Taipei Belediye Lideri Ko Wen-Je geçtiğimiz hafta katıldığı bir aktiflikte mescidinin değerine değinmiş ve onarım süreçlerini şahsen yakından takip ettiğini söylemişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu