Haber

‘İflaslar Artacak’ Diyen Uzmanlar 2024’e Dikkat Çekti: Krediler Hangi Sektörlerde Sorunlu?

Enflasyon tüm dünyada insanları etkilerken, enflasyonla mücadelede artan faiz oranları ve şirket iflaslarının birbirini domino taşı gibi tetiklemesi bekleniyor. Tabii iflaslar da yine insanları etkiliyor. Türkiye’de durum nedir? Hepsine bakalım.

Enflasyon tüm dünyanın sorunu olmaya devam ederken, enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan faiz artışlarının da iflasları körüklemesi bekleniyor. Dünyada WeWorks ile başlayan iflas dalgası Türkiye’yi de etkileyecek mi?

Ortak çalışma ve paylaşımlı ofis alanı şirketlerinin ilk temsilcilerinden biri olan ABD merkezli WeWork, 13 yıl sonra iflas başvurusunda bulundu.

Japonya merkezli yatırım şirketi SoftBank Group’un sahip olduğu WeWork hisseleri yıl başından bu yana yüzde 98,5 oranında değer kaybederken, iflas talebi ABD ve Kanada için geçerli.

2019 yılında değeri 47 milyar dolar olan şirketin iflas başvurusunda 19 milyar dolar borcunun olduğu belirlendi.

Deneyimli yatırım yöneticisi David Trainer’a göre WeWork’un iflası daha geniş bir çöküşün başlangıcı olacak.

Kaynak: Insider

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada’ya göre sırada İtalya ve Türkiye’de son dönemde bazı düzenlemelere tabi tutulan AirBnb var.

Kısa ve uzun vadeli konut kiralama platformu Airbnb’nin ABD merkezli 835,5 milyon dolarlık varlığına İtalyan mahkemesi tarafından el konulması kararı ve Türkiye’de regülasyona maruz kalması dikkat çekti.

Türkiye’de seçim sonrası ortodoks politikalara dönüş sonrası yükselen faizler, önceki dönemde yaşanan ekonomik sorunların yeniden yüzeye çıkmasına neden olacak mı?

Faiz oranlarındaki zirve seviyeler, zombi veya yüzen şirketlere dayalı batık krediler sorununu büyütüyor.

Cumhuriyet’ten Şehirban Kılıç’ın haberine göre batık krediler eylülde 168 milyar lirayı aşarken, geçen yılın aynı döneminde bu tutar 160 milyar liraydı.

Batık kredilere ilişkin resmi ve düzenli bir veri bulunmazken, bankaların bilançolarındaki batık kredilerin miktarı bilinmiyor.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu’ya göre, yakın izlemedeki yeniden yapılandırılan krediler 700 milyar TL’ye çıktı. Babuşcu, faizlerin zirveye ulaşmasıyla birlikte iki yıldır düşük maliyetli krediye alışan firmaları zor günlerin beklediğini söylüyor ve ekliyor:

Yakın izlemedeki ve yeniden yapılandırılan krediler 700 milyar liraya ulaştı. Bunun yarısı batık krediye dönüşecek. Bu durum hem şirketler hem de bankalar açısından oldukça sıkıntılı bir durum. Zombi ve yüzen şirketler için sorunlu bir dönem başlıyor. 2024 bu anlamda zor bir yıl olacak, iflaslar artacak

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre, 2023 Eylül ayı itibarıyla tasfiye edilecek alacaklarda ilk sırada yüzde 5,3 ile elektrik sektörü geliyor. Bunu yüzde 4 ile inşaat ve yüzde 2,9 ile gayrimenkul sektörü takip ediyor.

tusba-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu