Ekonomi

Gümüş Piyasasında Savaş Nedeniyle Satışlar Düştü

Gümüş piyasasında savaş nedeniyle satışlar azaldı

Geçmiş yıllarda bin liraya satılan gümüş takımlar artık 4 ila 10 bin lira arasında satılıyor.

Artan fiyatlar nedeniyle taklitçiliğe yönelen vatandaşlar uyarıldı

Gümüşçü Meryem Turgut:

“Taklit ürünlerde tamir ve tadilat yapılmaz.”

ESKİŞEHİR – İsrail’in Filistin topraklarına saldırısı gümüş piyasasında satışların azalmasına neden olurken, vatandaşlar taklit ürünlere karşı uyarıldı.

İsrail’in vahşi saldırıları günlerdir devam ediyor. İsrail askerlerinin saldırıları Gazze kentinde büyük yıkıma neden olurken, binlerce Filistinli de hayatını kaybetti. Tüm dünyanın izlediği Gazze’deki savaşın etkileri ekonomide de görülüyor. Dolar, euro ve altından sonra vatandaşların tercih ettiği gümüş piyasasında düşüş yaşanıyor. Gümüşçü esnafı ise savaşın etkilerini gördüklerini ve vatandaşların gümüş alımlarında azalma yaşandığını belirtti. Gümüş satıcıları, geçmiş yıllarda bin liraya satılan gümüş setlerin 4 ile 10 bin lira arasında fiyatlara satıldığını söyledi.

“Bu etkiyi etiketlerimize yansıtmalıyız.”

Eskişehir’de gümüş alım-satım işi yapan Meryem Turgut, savaşın etkisiyle gümüş işlerinde fiyatlarda artış yaşandığını vurguladı. Vatandaşların gümüşe olan talebinin azaldığını belirten Turgut, “İsrail-Filistin savaşının etkileri bize de yansıdı. Eserleri alıyoruz ama vatandaşa sattığımızda miktar yüksek. Satamıyoruz. Yerel halkımıza çok fazla. Yurt dışından gelenler bizi biraz sevindiriyor ama kısa süreli. Onlar gidince eski durumumuza dönüyoruz.” Ekonomik olarak sıkıntı yaşıyoruz. Döviz kurundaki artışın da etkisi var. Bu etkiyi etiketlerimize yansıtmamız gerekiyor. Biz de zorluklar yaşıyoruz. Düğün yapacak olanlar düğün seti almak istiyor. Gümüş alyans takımları eskiden bin lira civarında satılırken şimdi fiyatı 4 bin liradan 10 bin liraya çıktı. “Alyans gibi tüm takılarımız çok pahalı. Bunlar İsrail-Filistin savaşının etkileri” dedi.

“Taklit ürünlerde tamir ve tadilat yapılmaz”

Meryem Turgut, vatandaşların gümüş yerine taklide yöneldiğini ancak bu durumun yanlış olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Doğal olarak vatandaşın talebi azalıyor. İnsanlar taklitlere yönelmeye başlıyor. Gümüşe alternatif olarak imitasyon çelik ortaya çıktı. Bunlar yarı fiyatına. Kararmaz, bakım yapılmaz ama bir kez alınır. sonra da çöpe atılıyor. Tamir edilemez, yenilenemez. Gümüş ve altın alırsınız, en azından ömür boyu kullanırsınız.” “Tamiri, bakımı, cilası her şey mümkün. Ama taklitte böyle bir şey yok.” söz konusu.

espiyehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu