Ekonomi

EU/Borrell: Çin, Rusya gibi bir tehdit olarak görülemez

Borrell, Avrupa Üniversite Enstitüsü (EUI) tarafından her yıl 9 Mayıs Avrupa Günü haftasında Floransa’da düzenlenen “Birliğin Durumu” paneline katıldı.

Yüksek temsilci, Ukrayna’daki savaş nedeniyle çok zor bir yılı geride bıraktıklarını söyledi.

Avrupa’da savaşa yönelik farklı algı ve yaklaşımlara değinen Borrell, Avrupa’nın farklı milletlerden oluştuğunu ve Baltık ülkelerinin Rusya’ya yakınlığı nedeniyle Ukrayna savaşı ile diğer AB ülkeleri arasındaki algılarda farklılıklar olabileceğini söyledi. .

Avrupa’nın savunma kapasitesini ve sanayi üretimini artırması gerektiğini belirten Borrell, “Putin bu savaşı vermeye devam ediyor. Ukrayna’yı desteklemezsek ülke düşer. Bu parayı sosyal hizmete harcamayı tercih edeceğimiz açık. vatandaşlarımızın, ama başka seçeneğimiz yok.” ifadeleri kullandı.

Josep Borrell, Ukrayna’daki savaşla ilgili olarak, “Ukrayna için masadaki tek barış planı (Ukrayna Devlet Başkanı) Volodymyr Zelenskiy’nin planıdır. Çin bir rüyadır. Her halükarda sizin barıştan bahsedecek birine ihtiyacınız var, oysa Putin askeri hedeflerinden bahsetmeye devam ediyor.”

Borrell, Pekin’in Moskova üzerinde büyük etkisi olabileceğini belirterek, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Zelenskiy arasındaki telefon görüşmesinin olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

AB-Çin ilişkilerine değinen Borrell, “Avrupalılara ve ABD’ye daha yakın olsak da Çin ile kendi ilişkimizi kurmalıyız. Çin, AB’nin rekabet ettiği bir rakip ama aynı zamanda Rusya gibi Avrupa’nın güvenliğine yönelik bir tehdit olarak değerlendirilemez… Bunu Çin için asla söylemedik.” yorumunu yaptı.

İtalya ile Fransa arasındaki gerilim

İki AB üyesi arasında gerginlik yaşandığını hatırlatan Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin göçmen sorunuyla baş edecek kapasiteye sahip olmadığını, ardından İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin görevi iptal ettiğini söyledi. Paris ziyareti. “Bütün görevim Avrupa ülkelerinin birlikte çalışmasını sağlamaktır. Büyük bir birlik içinde ele alınması gereken ortak sorunlar var, bu nedenle bu zorlukların üstesinden gelineceğinden eminim.” o cevapladı.

Avrupa’da daha fazla birlik olmaları gerektiğini ifade eden Borrell, “Avrupa’nın gücü kullanılmalı. Bununla bir yere ordu gönderip götürmek değil, kendi gücünü kullanmak istiyorum. gücümüz çok ama belli güçlerimiz var. Ne kadar çok birleşirsek gücümüz o kadar artar. Benim çıkardığım ders bu.” söz konusu.

haber-sebinkarahisar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu