Haber

Çambükü Köyü’ndeki OSB Projesi Yargıtay Tarafından İptal Edildi, Köylüler Halay Çekerek Kararı Kutladılar

GENÇAĞA KARAFAZLI

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyündeki mera alanları üzerine yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesini Samsun 3. Bölge İdare Mahkemesi iptal etti. OSB’ye aylardır direnen Çambükü köylüleri, mahkemenin kararını halay çekerek kutladı.

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyündeki mera alanları üzerine yapılması planlanan OSB’ye karşı aylarca süren çabalarını kazandılar. Samsun 3. Bölge İdare Mahkemesi, köylülerin açtığı iptal davasında söz konusu alana OSB yapılamayacağına karar verdi. Çambükü köylüleri mahkemenin kararını halay çekerek kutladı.

“ÇOK ARADIĞINIZI BİLİYORUM”

Avukat Selim Saray, kararın ardından Çambükü köylülerine gelişmeleri ve adli süreci şöyle anlattı:

“Biliyorum çok sıkıntılar yaşadın, kafanı açtılar, seni yerde sürüklediler. Her zorluğu gösterdiler ama bundan sonrasını da seversin. Gerisi devam ediyor. Yarın sistemin değişmesi ile ilgili bir tespitimiz var. çevre düzenleme planı Mera vasfını değiştirme davamız hala temyizde karar verilmedi ama kesin gözü olacak Aydın Çambükü köyü artık organize sanayi bölgesi yapamayacak .Bundan sonra kimseye düşman olmayacağız Kimseyi suçlamayacağız Devlet bizim devletimiz makamı işgal edenler insan sonuçta insanlara kırgınız ama makam bizim makamlarımız biz O makamları elimizin üstünde tutacağız.Yarın bir gün kapılarını çalacağız, dikmedik diyeceğiz, dikilecek yer isteyeceğiz.”

“TARIM POTANSİYELİYLE İLGİLİ YETERLİ ARAŞTIRMA YOK”

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi:

“Organize sanayi bölgesinin kurulmasına ilişkin nihai sürecin temelini oluşturan tarım arazisi niteliğindeki söz konusu alanın tarım dışı amaçlarla kullanılmasına karar verilmeden önce, söz konusu tarım alanlarının özellikleri tespit edilerek, belediye, il özel idaresi ve organize sanayi planlanan alanda ihtiyaca uygun taşınmaz olup olmadığını tespit eder. bu kapsamda veya mevcut organize sanayi bölgesinin genişleme alanlarında bu ihtiyacı karşılayabilecek gayrimenkul yoksa organize sanayi bölgesi yatırımının tamamına hitap eden bir yatırımdır. Amasya ilinde organize sanayi bölgesi olarak kullanılabilecek daha düşük tarımsal potansiyele sahip bir alan olup olmadığının araştırılması gerekli olmakla birlikte, davamızda yeterli araştırma yapılmadan hazırlanan ve alternatif olmadığı vaadini içeren etüt raporuna istinaden talepte bulunulmuştur. il ve bu alanların geniş katılımla oluşturulan toprak koruma kurulu tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Kararın açıklanmasının ardından İl Özel İdaresine Çambükü köyü ve çevresinde planlanan alanda konuşma amaçlı kullanılabilecek herhangi bir taşınmaz olup olmadığı sorulmuş, özel idarenin başka taşınmaz olmadığını belirtmesi üzerine Çambükü köyü ve çevresinde ihtiyaç sahiplerine uygun gayrimenkuller bulunduğundan, Bakanlıkça alanın tarım dışı amaçlarla kullanılmasına izin verildiği, dava konusu taşınmazın bir organize sanayi kuruluşunun bulunduğu anlaşıldığından, bölge kurulabileceği, diğer planlı alan içinde veya dışında alternatif alanlara sahip olduğu, varsa arazi savunma kurulunca, varsa arazi savunma kurulunca tesis edilmesine ilişkin kararla değerlendirilmeksizin taşınmazların tarım dışı kullanımına izin verildiği anlaşılmaktadır. Bu karara istinaden kurulan organize sanayi bölgesi son süreçte yasal hale gelecek. Uyum yeteneği gözlenmedi.

Mahkeme, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın temyiz başvurusunu reddetti.

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu